Gå direkt till innehåll

Senaste nyheterna

Malou Sorén, hållbarhetssamordnare på Ultramare och en hängiven ambassadör för blodgivning

Över 1 000 arbetsgivare anslutna till Rädda liv på arbetstid

I Sverige är det nu över 1 000 arbetsplatser som uppmuntrar till blodgivning på arbetstid genom initiativet Rädda liv på arbetstid. Arbetsgivare som underlättar för medarbetarna att kunna ge blod bidrar till viktig samhällsnytta och stärkt beredskap.

Ulrika Ljung från GeBlod tillsammans med museets produktionsteam Robert Wallman, Annika Engström och Lisa Sputnes Mouwits.

Ta del av blodets historia i ny utställning

Blod väcker känslor, både i modern tid och genom historien. Något man tagit fasta på i utställningen som snart har premiär på Medicinhistoriska museet i Göteborg. Här berättas blodets historia med allt från åderlåtning och experiment med djurblod, till dagens moderna blodgivning och transfusioner.

Fotograf: Björn Eklund

Fler blodgivare behövs för ökad beredskap

Ny statistik för blodgivningen i Sverige visar att antalet som anmälde sig som blodgivare under 2023 sjönk med 14 procent jämfört med året innan. De senaste årens händelser i världen innebär höjda krav på beredskap i sjukvården och övriga samhället. Internationella blodgivardagen arrangeras 14 juni av WHO, med syfte att uppmärksamma blodgivarnas betydelse och behovet av säker blodhantering.

Blodtransfusioner efter besök på gymmet

Blodtransfusioner efter besök på gymmet

Ibland blir inte alla dagar som man tänkt sig. En erfarenhet som drabbade 25-åriga Karolina Svensson Magnusson som tränar friidrott på elitnivå för Uppsala IF. Olyckan var framme den 8 februari i år när Karolina besökte gymmet för att styrketräna inför SM i längdhopp. Snabbt transport till sjukhus, operation och blodtransfusioner räddade hennes liv.

Europapremiär för blodgivning med Mixed Reality på Blodcentralen Sergel

Europapremiär för blodgivning med Mixed Reality på Blodcentralen Sergel

Under 2023 testades blodgivning med Mixed Reality i USA i syfte att värva fler blodgivare. Även i Sverige är behovet av blodgivare stort. Därför erbjuder nu Blodcentralen Sergel blodgivning med Mixed Reality, som en del i en satsning på fler blodgivare.
Omkring 200 000 blodgivare ger blod i Sverige varje år. Nu när omvärlds-förändringar ställer högre krav på beredskap behövs fler registrerade b

Sociala medier

I pro bono-samarbete med @hjartlungfonden

Idag delar vi livsviktig kunskap. Lär dig hjärt-lungräddning och dela vidare!

Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp. Endast 600 överlever. Tack vare forskning vet vi att hjärt-lungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är avgörande för att överleva ett hjärtstopp.

Tiden är dyrbar: Vid plötsligt hjärtstopp, larma 112, påbörja hjärt-lungräddning och använd en hjärtstartare om sådan finns.

Fakta: Så räddar du liv med hjärt-lungräddning (Källa: Hjärt-Lungfonden)
1. Undersök: Kontrollera andningen och leta efter livstecken.
2. Larma: Om personen andas onormalt eller inte alls: ropa på hjälp och larma 112. Larmoperatören ger instruktioner för hur du ska göra hjärt-lungräddning.
3. Bröstkompressioner: Placera dina händer på varandra mitt på bröstet. Tryck 30 gånger – cirka två gånger per sekund – och släpp upp bröstkorgen mellan kompressionerna.
4. Inblåsningar: Öppna luftvägarna: lägg en hand på pannan, lyft upp hakan med två fingrar och knip om näsan. Ge två inblåsningar och varva med kompressioner tills du blir avlöst.
5. Hjärtstartare: Om hjärtstartare finns: starta den och följ instruktionerna. Rör inte patienten när du trycker på knappen för att ge en strömstöt.
6. Gå en kurs i hjärt-lungräddning, så att du är förberedd och kan hjälpa andra om ett hjärtstopp inträffar.

#Hjartlungfonden #detgällerossalla

I pro bono-samarbete med @hjartlungfonden Idag delar vi livsviktig kunskap. Lär dig hjärt-lungräddning och dela vidare! Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp. Endast 600 överlever. Tack vare forskning vet vi att hjärt-lungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är avgörande för att överleva ett hjärtstopp. Tiden är dyrbar: Vid plötsligt hjärtstopp, larma 112, påbörja hjärt-lungräddning och använd en hjärtstartare om sådan finns. Fakta: Så räddar du liv med hjärt-lungräddning (Källa: Hjärt-Lungfonden) 1. Undersök: Kontrollera andningen och leta efter livstecken. 2. Larma: Om personen andas onormalt eller inte alls: ropa på hjälp och larma 112. Larmoperatören ger instruktioner för hur du ska göra hjärt-lungräddning. 3. Bröstkompressioner: Placera dina händer på varandra mitt på bröstet. Tryck 30 gånger – cirka två gånger per sekund – och släpp upp bröstkorgen mellan kompressionerna. 4. Inblåsningar: Öppna luftvägarna: lägg en hand på pannan, lyft upp hakan med två fingrar och knip om näsan. Ge två inblåsningar och varva med kompressioner tills du blir avlöst. 5. Hjärtstartare: Om hjärtstartare finns: starta den och följ instruktionerna. Rör inte patienten när du trycker på knappen för att ge en strömstöt. 6. Gå en kurs i hjärt-lungräddning, så att du är förberedd och kan hjälpa andra om ett hjärtstopp inträffar. #Hjartlungfonden #detgällerossalla

Sista rycket! Just nu pågår det febrilt arbete med att färdigställa utställningen "En blodig historia" som öppnar nu på fredag den 25 oktober, i samband med Kulturnatta i Göteborg. Öppet 12–20 med gratis inträde – även under höstlovet!

I samarbete med våra vänner på Medicinhistoriska museet får du i den här utställningen uppleva blodets historia, från åderlåtning och experiment med djurblod till dagens moderna blodgivning och transfusioner.

En spännande utställning du inte vill missa! Den finns att se under ett helt år.

#GeBlod 
#kunskap 
#museum 
#enblodighistoria 
@medicinhistoriskagbg

Sista rycket! Just nu pågår det febrilt arbete med att färdigställa utställningen "En blodig historia" som öppnar nu på fredag den 25 oktober, i samband med Kulturnatta i Göteborg. Öppet 12–20 med gratis inträde – även under höstlovet! I samarbete med våra vänner på Medicinhistoriska museet får du i den här utställningen uppleva blodets historia, från åderlåtning och experiment med djurblod till dagens moderna blodgivning och transfusioner. En spännande utställning du inte vill missa! Den finns att se under ett helt år. #GeBlod #kunskap #museum #enblodighistoria @medicinhistoriskagbg

Snart är det dags för invigningen av "En blodig historia" på Medicinhistoriska museet i Göteborg! 🎉 Denna tillfälliga utställning, som öppnar den 25 oktober, dyker ner i blodets och blodgivningens fascinerande historia. 

Projektledare Annika Engström och museets fantastiska team har producerat det hela tillsammans med GeBlod. Samarbetet har pågått i snart ett år och nu är Annika och hennes kollegor i full gång att sätta upp alla delar i ett av museets utställningsrum. 

❤️ Målet? Att inspirera fler att bli blodgivare och sprida kunskap om detta livsviktiga ämne. 

Vi ser fram emot att välkomna er som har vägarna förbi i Göteborg till en utställning som lovar att både informera och fascinera! 💉✨ 

På bilderna ser ni pappersmodellen och ritningar som använts i förarbetet. 

#GeBlod #viktigtpåriktigt #kunskapspriderengagemang #enblodighistoria #museum #utställning #transfusionsmedicin
@medicinhistoriskagbg

Snart är det dags för invigningen av "En blodig historia" på Medicinhistoriska museet i Göteborg! 🎉 Denna tillfälliga utställning, som öppnar den 25 oktober, dyker ner i blodets och blodgivningens fascinerande historia. Projektledare Annika Engström och museets fantastiska team har producerat det hela tillsammans med GeBlod. Samarbetet har pågått i snart ett år och nu är Annika och hennes kollegor i full gång att sätta upp alla delar i ett av museets utställningsrum. ❤️ Målet? Att inspirera fler att bli blodgivare och sprida kunskap om detta livsviktiga ämne. Vi ser fram emot att välkomna er som har vägarna förbi i Göteborg till en utställning som lovar att både informera och fascinera! 💉✨ På bilderna ser ni pappersmodellen och ritningar som använts i förarbetet. #GeBlod #viktigtpåriktigt #kunskapspriderengagemang #enblodighistoria #museum #utställning #transfusionsmedicin @medicinhistoriskagbg

Mohammad har gett blod och plasma i Stockholm sedan han fyllde 18 år. Nu ska han flytta till en annan region och har därför gett sin sista påse plasma på Blodcentralen Odenplan.

- Ni som jobbar på Blodcentralen är som min andra familj, och jag längtar alltid efter att komma hit. Idag är det dags att ta farväl, så jag tog med mig min fästmö Lisa och våra tvillingpojkar. Men jag kommer och hälsar på igen, det lovar jag!

Tack för alla roliga och givande samtal @mohammadnaderi_ ! Du är en fantastisk ambassadör för blod- och plasmagivning ❤️.

#GeBlod
#ambassadör 
#hjälte

Mohammad har gett blod och plasma i Stockholm sedan han fyllde 18 år. Nu ska han flytta till en annan region och har därför gett sin sista påse plasma på Blodcentralen Odenplan. - Ni som jobbar på Blodcentralen är som min andra familj, och jag längtar alltid efter att komma hit. Idag är det dags att ta farväl, så jag tog med mig min fästmö Lisa och våra tvillingpojkar. Men jag kommer och hälsar på igen, det lovar jag! Tack för alla roliga och givande samtal @mohammadnaderi_ ! Du är en fantastisk ambassadör för blod- och plasmagivning ❤️. #GeBlod #ambassadör #hjälte

🌟 Hemoglobin (Hb) är hjälten i våra röda blodkroppar! 💉 Det är ett protein som innehåller järn och behövs för att transportera syre till kroppens vävnader och koldioxid tillbaka till lungorna. En viktig del av vårt blod som håller oss friska och energiska. Håll koll på dina Hb-nivåer för att må bra! 

Hb-nivåer för att ge blod: Om du är kvinna måste ditt blodvärde (Hb) vara minst 125 g/L. För män gäller 135 g/L. Ditt blodvärde kontrolleras vid varje blodgivning.

#GeBlod
#hemoglobin
#blodvärde 
#hälsa

🌟 Hemoglobin (Hb) är hjälten i våra röda blodkroppar! 💉 Det är ett protein som innehåller järn och behövs för att transportera syre till kroppens vävnader och koldioxid tillbaka till lungorna. En viktig del av vårt blod som håller oss friska och energiska. Håll koll på dina Hb-nivåer för att må bra! Hb-nivåer för att ge blod: Om du är kvinna måste ditt blodvärde (Hb) vara minst 125 g/L. För män gäller 135 g/L. Ditt blodvärde kontrolleras vid varje blodgivning. #GeBlod #hemoglobin #blodvärde #hälsa

👨‍🔬 Hur hittar man nya blodgrupper? Det jobbar Jennifer Ricci Hagman med, och i klippet får vi träffa Jenny som bedriver forskning för att hitta fler blodgrupper än de vi känner till idag. Syftet är att förbättra matchningen mellan givare och mottagare vid blodtransfusion.

❤️ Jenny är biomedicinsk analytiker och hon berättar om varför det är så roligt med forskning och att ökad kunskap om blodgrupper är viktigt. Tusen tack till er alla som ger blod!

#GeBlod #blodgrupper #transfusionsmedicin

👨‍🔬 Hur hittar man nya blodgrupper? Det jobbar Jennifer Ricci Hagman med, och i klippet får vi träffa Jenny som bedriver forskning för att hitta fler blodgrupper än de vi känner till idag. Syftet är att förbättra matchningen mellan givare och mottagare vid blodtransfusion. ❤️ Jenny är biomedicinsk analytiker och hon berättar om varför det är så roligt med forskning och att ökad kunskap om blodgrupper är viktigt. Tusen tack till er alla som ger blod! #GeBlod #blodgrupper #transfusionsmedicin

🧬 Vilken blodgrupp du har går i arv, vilket gör att den vanligaste blodgruppen i en befolkning skiljer sig åt världen över. I Sverige är den vanligaste blodgruppen A+, men över världen är blodgruppen O vanligast. På bilden ser du fördelningen av blodgrupperna här i Sverige!

💡 Blod i alla blodgrupper är viktiga och nödvändiga att ha i lager. A och O är det blod som går åt mest. Men i nödsituationer där blodgruppering saknas får patienten alltid först röda blodkroppar från blodgruppen O Rh D negativ, eftersom den passar alla. 

#GeBlod 
#blodgrupper 
#transfusionsmedicin

🧬 Vilken blodgrupp du har går i arv, vilket gör att den vanligaste blodgruppen i en befolkning skiljer sig åt världen över. I Sverige är den vanligaste blodgruppen A+, men över världen är blodgruppen O vanligast. På bilden ser du fördelningen av blodgrupperna här i Sverige! 💡 Blod i alla blodgrupper är viktiga och nödvändiga att ha i lager. A och O är det blod som går åt mest. Men i nödsituationer där blodgruppering saknas får patienten alltid först röda blodkroppar från blodgruppen O Rh D negativ, eftersom den passar alla. #GeBlod #blodgrupper #transfusionsmedicin

Nu kastar vi oss in i blodgruppernas värld i några dagar! Vi började med Landsteiner imorse och går nu vidare med blodgruppssystemen:

🔸 ABO och Rh-systemet är de mest kända blodgruppssystemen, men det finns hela 43 olika system.

🔸 ABO-systemet refererar till vilken typ av antigen (protein) man har på blodkroppens yta. Antigenerna på blodkroppens yta bestämmer om du har blodgrupp 🅰️, 🅱️, 🆎 eller 🅾️. Bokstaven O står för blodgrupp noll, men också för det tyska ordet Ohne som betyder utan. Den blodgruppen har alltså inga A-, B-, eller AB-antigener på blodkroppens yta!

🔸 Plus eller minus refererar till om man har D-antigenet inom Rh-systemet eller inte (RhD) som är särskilt viktigt vid blodtransfusioner. Rh-systemet är mer komplext än ABO-systemet och omfattar fler antigen än RhD. Har du D-antigenet är du ➕, har du det inte är du ➖.

🔸 Du behöver inte veta din blodgrupp! Om du behöver få en blodtransfusion görs en blodgruppering och du får det blod du behöver. Blir du blodgivare får du veta din blodgrupp.

#GeBlod 
#blodgrupper 
#transfusionsmedicin

Nu kastar vi oss in i blodgruppernas värld i några dagar! Vi började med Landsteiner imorse och går nu vidare med blodgruppssystemen: 🔸 ABO och Rh-systemet är de mest kända blodgruppssystemen, men det finns hela 43 olika system. 🔸 ABO-systemet refererar till vilken typ av antigen (protein) man har på blodkroppens yta. Antigenerna på blodkroppens yta bestämmer om du har blodgrupp 🅰️, 🅱️, 🆎 eller 🅾️. Bokstaven O står för blodgrupp noll, men också för det tyska ordet Ohne som betyder utan. Den blodgruppen har alltså inga A-, B-, eller AB-antigener på blodkroppens yta! 🔸 Plus eller minus refererar till om man har D-antigenet inom Rh-systemet eller inte (RhD) som är särskilt viktigt vid blodtransfusioner. Rh-systemet är mer komplext än ABO-systemet och omfattar fler antigen än RhD. Har du D-antigenet är du ➕, har du det inte är du ➖. 🔸 Du behöver inte veta din blodgrupp! Om du behöver få en blodtransfusion görs en blodgruppering och du får det blod du behöver. Blir du blodgivare får du veta din blodgrupp. #GeBlod #blodgrupper #transfusionsmedicin

Kontakter

Ulrika Ljung

Ulrika Ljung

Presskontakt Sverige och Västra Götalandsregionen 070-547 67 50
Ingrid Engström

Ingrid Engström

Presskontakt Region Stockholm 073-684 12 28
Marinna Nilsson

Marinna Nilsson

Presskontakt Region Skåne 046-17 32 14, 070-283 48 02
Margaretha Östlund

Margaretha Östlund

Presskontakt Region Uppsala 018-611 90 45
Madelene Holmgren

Madelene Holmgren

Presskontakt Region Västerbotten 090-785 72 26
Ebba Sjöström

Ebba Sjöström

Presskontakt Region Örebro län 019-602 11 87
Enisa Deumic

Enisa Deumic

Presskontakt Region Östergötland 010-103 45 85

I Sverige behöver vi en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Att ge blod är viktigt på riktigt.

GeBlod är ett samarbete mellan Sveriges regioner. Syftet är att skapa uppmärksamhet för blodgivning och därmed rekrytera och behålla blodgivare.